prinsen6

Leuke mail

Leuke mail
02 april 2019
Dit weekend kreeg ik een mail van wel een heel tevreden klant.
Heel blij mee...

Nieuw Weerdinge. Niet een metropool die direct een belletje doet rinkelen bij de meeste mensen. Maar éénmaal bij Cafetaria Prinsen te zijn geweest, zal dit dorpje vooraan in uw geheugen gegrift staan!
 
Als krokettenliefhebber was mij ter ore gekomen dat ik voor echt lekkere kroketten bij Cafetaria Prinsen moest zijn. In Nieuw Weerdinge. Want vergeet de kroketten van de Amsterdamse praatpaal. De prinselijke kroketten uit Nieuw Weerdinge zouden een nieuwe dimensie aan het begrip kroket geven. Enthousiast gemaakt door deze ervaringen wilde ik persoonlijk ervaren of het nou echt zo’n belevenis is bij Cafetaria Prinsen.
 
Daar deed zich onlangs een mogelijkheid voor. Na een druk ochtendprogramma is er niks beters dan een goede lunch om het energieniveau weer op te krikken. Nieuw Weerdinge lag niet geheel op de route, maar er was tijd, het weer was mooi, dus op naar de beroemde Cafetaria Prinsen!
 
Nieuw Weerdinge is een lieflijk klein dorpje, gelegen net buiten Emmen en is het eerstvolgende dorp na Weerdinge. Cafetaria Prinsen was niet moeilijk te vinden. De cafetaria bevindt zich in een klein gezellig pand aan de Weerdingerkanaal Noordzijde 167. Geen kanaal te bekennen, maar dat mag de pret niet drukken. Aan de buitenkant van de cafetaria staat op een bord dat we te maken hebben met een snackspecialist met ruim dertig jaar ervaring en de ontwikkelaar van 34 soorten kroketten. Qua verhalen een grote jongen, dus. Naast snacks worden er ook verschillende soorten wijnen en delicatessen verkocht.
 
Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door Rien Prinsen, de eigenaar van de cafetaria. Links en rechts van ons bevinden zich grote borden. Op het linkerbord staat het assortiment aan kroketten weergegeven. Het aantal heb ik niet precies geteld, maar het zullen er een stuk of vijftien zijn geweest. Alle kroketten worden door Rien en zijn echtgenote Edel zelfgemaakt. Van simpele rundvleeskroket tot ingewikkelde kroketten met vis. Omdat seizoenen van grote invloed zijn op wat er groeit, bloeit en rondloopt in de natuur, rouleert het assortiment kroketten. Er zijn natuurlijk vaste nummers, maar u kunt zich wel bedenken wanneer een wildkroket op zijn hoogtepunt is. Of een broccoli-kaaskroket. Op het rechterbord staat het assortiment aan de rest van de snacks, patat, patatspecialiteiten, schnitzels en hamburgers. Er bevindt zich een wijnplank alwaar de flessen voor verkoop zorgvuldig gerangschikt zijn. In de koeling staan de delicatessen. Omdat ik primair mijn krokettenbelevenis wil delen, zal ik niet verder in detail gaan op de zaken die niet met kroketten te maken hebben.
 
Mijn gezelschap en ik besluiten om een garnalenkroket en een palingkroket mee te nemen om ze thuis op te eten. De kroketten worden uit de koeling gehaald en in de friteuse geplaatst, waar vrolijk gespetter te horen is. Er zijn geen onaangename frituurluchten die wijzen op het gebruiken van oude olie. De kroketten worden zorgvuldig gedraaid, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig gebakken zijn. Als de tijd rijp is, worden ze voorzichtig uit de frituurpan geschept en met liefde stevig verpakt. Op de bakjes schrijft Rien wat welke kroket is. Zijn aanrader: eet de garnalenkroket eerst en dan de palingkroket.
 
Thuis! De kroketten komen elk te liggen op een klein, luchtig hard wit broodje. Slappe meuk houden wij niet van. We gebruiken expres geen mosterd of andere sauzen voor een optimale smaakbeleving. Beide soorten zijn mooi gelijkmatig van vorm. Het paneermeel is zeer fijn en de kroketten voelen niet vet aan. Ze hebben een mooi, egaal kleurtje. Nergens een aangebrand spoor.
 
Als eerste dus de garnalenkroket. Een voorzichtig eerste hapje...daar is het dan, de smaakexplosie. Dikke, romige ragout zeer royaal gevuld met Hollandse garnalen. Niet lullig drie minuscule garnaaltjes in de hele kroket, maar bij elke hap een mond vol. Zoiets hebben we nog niet meegemaakt. Extra langzaam eten we de eerste kroket op om zo lang mogelijk te kunnen genieten. De korst, ik noem het het jasje, is lekker dun, smaakvol en knapperig. Geen dikke laag van meel en paneerbrokkels.
 
Dan volgt de palingkroket. Wederom een eerste voorzichtige hap. Dit is heel anders en godbetert nog lekkerder. Smaken verschillen, ik ben en enorme liefhebber van paling, dus dan is de keuze snel gemaakt. Maar qua lekkerheid liggen de twee kroketten op microscopische afstand van elkaar af. Het is maar net wat je het lekkerst vindt. Ik dus de paling. Het jasje is als bij de garnalenkroket: dun, smaakvol en krokant. Binnenin wederom heerlijke, dikke, romige ragout, ditmaal gevuld met dunne reepjes palingfilet. Dun wil niet zeggen niet rijkelijk: de paling is alomtegenwoordig, maar in subtiele reepjes gesneden voor een optimale smaakbeleving. En daar is Rien grandioos in geslaagd.
 
Beide kroketten zijn eigenlijk winnaars. Alles is perfect. Het jasje, de vulling en natuurlijk de smaak. Twee kroketten vullen goed, maar als het einde in zicht is, zit men alweer na te denken wanneer de eerstvolgende gelegenheid zich voordient om naar Nieuw Weerdinge af te reizen voor de prinselijke kroketten van Rien. Hoewel, prinselijk..koninklijk...nee, goddelijk! De kroketten waren haast als drugs: na het zetten van de laatste shot, lees, het nemen van de laatste hap verlangt men direct maar de volgende gelegenheid dat de tanden in één van de overheerlijke kroketten gezet kunnen worden. Zo lekker, het zou verboden moeten worden. U bent dus gewaarschuwd. Eenmaal een kroket van Rien, dan wilt u de rest niet meer zien!Reactie schrijven op Leuke mailOnze websites: Navigatie:
Contactinformatie:
Socialmedia:

Openingstijden:
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zondag. 11:30 tot 20:00 
Zondag open om 12:00