prinsen6

Aardappels uit Nieuw-Weerdinge en druiven uit Westhofen

Aardappels uit Nieuw-Weerdinge en druiven uit Westhofen
02 april 2019
Ik werd uitgenodigd door Winzergenossenschaft Westhofen om een paar dagen mee te werken in de wijngaarden. Ik zou de praktijk van de wijnboeren ervaren. Het doel was het verschil mee te maken van druiven plukken met de modernste oogstmachines en druiven plukken zoals het vroeger ging, met de hele familie en een paar knechten. Om het verhaal iets interessanter te maken heb ik een link gelegd met aardappels rooien uit de omgeving van Nieuw-Weerdinge.

Enkele actuele cijfers

Tegenwoordig kan men met een 2-rijer ongeveer 4 hectare aardappels per dag rooien. Gaat men echt tot het uiterste, dan is 6 hectare per dag mogelijk. Dit gaat dan met een 4-rijer.
De allermodernste oogstmachine in druivenland klaart het met 1 machine om 10 hectare druiven per dag te oogsten.
De opbrengst per hectare aardappelen is tegenwoordig ongeveer 45.000 kilo. De hoeveelheid druiven die kan worden geoogst is afhankelijk van de werkwijze van de wijnboer, maar kan men stellen tussen 25.000 en 80.000 kilo per hectare. Hoe hoger de opbrengst per hectare hoe minder de kwaliteit van de wijnen wordt. Vandaar ook dat u wijnaanbiedingen ziet met  superlage prijzen. Deze wijnen komen van wijngaarden met een zeer hoge opbrengst en ze worden gemaakt met de modernste technieken. Ze zijn zo technisch geproduceerd, dat je bijna kunt spreken van fabriekswijnen. De smaak van deze wijnen is technisch helemaal afgestemd op de smaak van het grote publiek en heeft bijna niets meer met echte wijn te maken.
De kwaliteit van de aardappels kan men tijdens de bloei en groei niet meer beinvloeden. De wateraanvoer of -afvoer kan nuttig zijn, evenals het spuiten tegen schimmelziekten. Heel belangrijk is hoe het pootgoed van tevoren is behandeld en bewerkt. De raseigenschappen van het pootgoed bepalen dus de kwaliteit van de aardappel. De kwaliteit van de druiven daarentegen kan men de hele groeitijd beinvloeden. Door het wegknippen van meerdere druiventrossen bijvoorbeeld. Hierdoor wordt de opbrengst lager, gaat de voeding uit de aarde naar minder druiven, net als de invloed van de zon, wat een grotere concentratie van smaak in de druif betekent. Dit is bij aardappels niet mogelijk, want je gaat niet aardappels onder de aarde wegknippen. Ook bij druiven wordt trouwens gespoten tegen schimmelziektes. 

50 jaar terug in de tijd

Dat waren natuurlijk andere tijden. Geen machines, maar man en vrouw, een handvol kinderen, een knecht en opa en oma. Zou 1 persoon 1 hectare aardappels moeten rooien, dan zouden er 17 dagen nodig zijn om dit karweitje te klaren, maar met de hele familie klaarde men dit klusje in ongeveer 3 dagen. De opsteker prikte de aardappels voor de rooiers naar boven en bracht de aardappels dan met de krooier naar het kanaal, waar het schip klaar lag voor verdere verspreiding. Als het kanaal te ver weg lag moest de boer de gerooide aardappels met paard en wagen naar het schip brengen. Had men loonwerkers die de aardappels rooiden, dan was het loon inclusief het extra afzoeken van het perceel naar resterende aardappels. Dus men kon nog een keer de ronde maken.
De kinderen in de wijnbouwgebieden hadden meestal pech met hun herfstvakantie. Deze werd regelmatig met een week verlengd, zodat ze mee konden helpen met oogsten. Bij het druiven plukken had men een schaar en een emmer of een mand. De trossen werden geknipt en van deze trossen werden de onrijpe of slechte druiven verwijderd. Om dan een hectare druiven te plukken was men met de hele familie 3 tot 4 dagen bezig. Dit was natuurlijk afhankelijk van het weer.
Zo was men met de hele familie de maand oktober en half november aan het druiven plukken. De druiven werden in manden verzameld en dan afgestort op paard en slede, die tussen de ranken doorliep. Vervolgens werden de druiven naar de boerderij gebracht, alwaar het wijnproces werd gestart. Deze oude manier van plukken is in wijnland nog steeds gebruikelijk. Alleen paard en wagen zijn natuurlijk wel vervangen door moderne tractoren. Men kan hierdoor wijnen van zeer hoge kwaliteit leveren. De prijs van deze wijnen is dan ook navenant hoog. De kwaliteit van de druiven is voor en tijdens de oogst heel gemakkelijk te beinvloeden. Dit is merkbaar aan de prijzen die daarna voor de wijnen gevraagd worden.
Bij aardappels is meer sprake van een vaste prijs.
Bij het aardappels rooien kwam men vroeger zwart terug van het werk. De handen waren amper schoon te krijgen en de vingernagels stonden bol van het zand. Bij het druiven plukken plakken je vingers van het zoete druivensap aan elkaar.

Dit verhaal is mede tot stand gekomen dankzij informatie van Stoffer Klaas Mulder uit Nieuw-Weerdinge en Martin Bingenheimer uit Westhofen.Reactie schrijven op Aardappels uit Nieuw-Weerdinge en druiven uit WesthofenOnze websites: Navigatie:
Contactinformatie:
Socialmedia:

Openingstijden:
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zondag. 11:30 tot 20:00 
Zondag open om 12:00